2018. november 17. szombat 9:48:56 - Névnap: Hortenzia, Gergő
magyar deutsch
szt

Határtalanul

szt

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő - Határtalanul! pályázatának köszönhetően a Szent Benedek Katolikus Általános Iskola hetedikesei 2017. október 2-6-ig terjedő időszakban Erdélybe látogathattak.

A cél az volt, hogy megismerjék a határon túli magyar emberek életét, a hasonló korú gyerekek mindennapjait, valamint a magyar történelmi királyok és fejedelmek útját bejárva emlékezzenek rájuk.

Reggel 5 órai indulás után hat és fél órai buszozás már az országhatárhoz repítette a társaságot: 39 tanulót és 5 kísérő pedagógust. Hamarosan Arany János nagyszalontai emlékeivel ismerkedhettünk. Ezután Nagyvárad következett, ahol rövid séta után a Szent Angéla gyermekotthonban töltöttünk néhány meghitt órát. Az ott lakó gyerekek kedves vendéglátása után rövid játék és ismerkedés következett, majd a Király-hágón rövid pihenő után estbe hajló időben Magyarlónán kerestük meg a szálláshelyünket. A kényelmes szobákban jól esett a hosszú út után a pihenő és az ebédlőben a vacsora.

A szíves vendéglátás után másnap Kolozsvárra mentünk Hunyadi Mátyás emlékeket keresni.A vár és az emlékmű megtekintése után Erdély legnagyobb sóbányájába: a tordaiba ereszkedtünk le. A humoros, magával ragadó idegenvezetés mellett jutott idő a sóbánya lenti medencéjében jó játékra: biliárdozásra, óriáskerékre, nézelődésre. Ezután egy újabb erőpróba következett:a Tordai- hasadék bebarangolása. A hegyi patakok felett átívelő mozgó hidak, keskeny sziklapárkány, kis vízesések, mellettünk hatalmas sziklatömbök mind-mind érdekes, izgalmas helyzeteket teremtettek. Magyarlónai második napi szállásunktól elbúcsúzva indultunk szerdán Torockóra.

Egykori bányász városba, a Székelykő hármas csúcsa alatt húzódó, talán egyik legszebb, legnyugatibb székely faluba érkeztünk. Emléktárgyak megvásárlása után Nagyenyed következett, Bethlen Gábor fejedelem által alapított református kollégiumot tekintettük meg.

Délután Gyulafehérvár, az Erdélyi Fejedelemség hajdani fővárosába érkeztünk. Az érseki székesegyházban Hunyadi János sírjára koszorút helyeztünk el, tisztelegtünk Izabella királyné és János Zsigmond sírhelyénél. Kegyelettel emlékeztünk Márton Áron püspök sírjánál is. Késő délután érkeztünk Dévára, a Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonába. Ott átadtuk az adományokat, melyeket nagy gondossággal az itthon maradt Szent Benedekes szülők és hozzátartozók készítettek. Meghívást kaptunk másnapra a gyerekektől egy jó kosár- és focimérkőzésre. Ezután a dévai szállásra igyekeztünk. A református egyház vendégházában kaptunk elhelyezést és finom vacsorát, majd másnap reggelit is. Este egy játszótéri séta után a város legszebb zenélő szökőkútjánál töltöttük az időt. A rendkívül kellemes, érdekes fény és vízsugarak játéka csodálatos zeneszámok kíséretében elbűvöltek bennünket.

Csütörtökön a látvány bősége fokozódott, ellátogattunk Vajdahunyad várába, hogy megnézzük a Hunyadi-Bethlen kastélyt. Az épület ódon falai között felidéztük a történelmi múltat, mindezt segítette az élő zene, mely betöltött egy-egy termet. A sok fényképezés után egy újabb erőpróba következett: a ?magos? Déva várhoz feljutni a hegycsúcsra. A felvonó éppen ezelőtt romlott el, így gyalog vágtunk neki a nem kis emelkedőnek, a félelmetesnek, viperafészeknek nevezett vár felé. Felérkezve jól kipihentük magunkat, gyönyörködve a szép panorámában, majd a hosszú, meredek lépcsőkön ereszkedtünk lefelé. De ekkor még várt ránk a kosár és foci mérkőzés a dévai gyerekekkel. Most adtuk át a személyes ajándékokat is, és közelebbi ismerkedés zajlott a pálya szélén. Másnap Máriaradnán, a búcsújáróhelyen jártunk, megismerve a török időkből származó templomi legendát. Indultunk Aradra, hogy részt vegyünk az október 6-i megemlékezésen. Először a vesztőhelyre érkeztünk, ahol kis műsorunk előadása után megkoszorúztuk az emlékhelyet, majd a Tűzoltó utcai Szabadság-szoborhoz mentünk. Ott már rengeteg ünneplőbe öltözött felnőtt embert és diákot láttunk gyülekezni koszorúkkal, komolyan, az ünnep méltósága szerint. Hamarosan indulnunk kellett, hiszen otthon már aggódó és féltő szülők vártak bennünket. Este fél 8-kor begördült az iskola elé az autóbusz. Mindenki fáradtan, de telve sok-sok élménnyel tért haza az otthonába.


Szent Benedek Katolikus Általános Iskola © 2006 Celldömölk by brs
Tanév: 2017 - 2018

Valid HTML 4.01 Transitional