2023. október 5. csütörtök 4:37:24 - Névnap: Aurél
magyar deutsch

"Múltunk a reményünk, Krisztus a jövőnk" (II. János Pál)

Események
2023. október 6.
Megemlékezés az aradi vértanúkról
2023. október 10 - 2023. október 13.
Étkezési térítési díjak befizetése
2023. október 12 - 2023. október 15.
72 óra kompromisszumok nélkül
2023. október 20.
Megemlékezés október 23-ról
2023. október 23.
Nemzeti ünnep
2023. október 27.
Őszi szünet előtti utolsó tanítási nap
2023. október 27. 17:00
Szülői sportdélután az új épületben
2023. október 28 - 2023. november 5.
Őszi szünet
További események...


Olvasó és nyelvi tábor
2023. augusztus 14.
Népszerű olvasó és nyelvi táborunk július 24 és 28 között fogadta az érdeklődőket az SZBKI Koptik utcai épületében. 47 kisdiák választotta az olvasó programokat. Őket 4 pedagógus 2 csoportban vezette be a „víz világának” rejtelmeibe mesével, rajzzal, énekekkel, színezővel, kreatív kézműves foglalkozásokkal, mozgással, közös játékokkal és sok szeretettel. 25 diák angol és német nyelvi foglalkozásokon vett részt. Számukra 3 pedagógus 3 csoportban szervezett sok érdekes feladatot: a zenehallgatás, mesefeldolgozás, keresztrejtvényfejtés, rajzolás, színezés, barcochba, activity, különböző páros és csapatmunkák, digitális eszközök használata, társas és közösségi játékok tették színessé a nyár témakörét. A délutáni strandolást, mozizást, mézeskalácsdíszítő workshopot mindenki nagyon élvezte. Az itt bekapcsolódó 4 kolléga biztosították a jó hangulatot és vigyáztak a gyerekek testi-lelki épségére. A felsős diákok utolsó nap a Balatonra utazhattak és strandolhattak, az alsósok pedig a szombathelyi Kalandvárosban játszhattak kedvükre. A 11 lelkes pedagógusnak köszönhetően 72 diáknak tettük színesebbé a 2023-as vakációját. Úgy a gyerekek, mint a szülők hálásak voltak az élményekben gazdag programok szervezéséért.
A tábor, ami a sportról szól
2023. augusztus 7.
Augusztus 7-11. között került megrendezésre iskolánkban a fallabda-edzőtábor. Tíz lelkes diák vett részt a programban, akik az év folyamán is kitartóan jártak rendszeresen edzésekre, Előtérben a mozgás volt. Az edzések között lehetőségük volt a gyerekeknek pingpongozni, focizni, sakkozni. A hét során többször is elhagytuk az iskolát. Kedden körbebicikliztük a Ság hegyet, melyet pénteken gyalog is meglátogattunk. Csütörtökön pedig szerepelt a programban egy délutáni strandolás is.
A gyerekek egy élménydús hetet tudhattak maguk mögött, amellyel felkészültek az előttük álló új tanévre.
Rajztábor
2023. július 10.
Az idei évben a kreatív hittantáborunkat július 10 és 14 között ismét a gyönyörű természeti környezetben fekvő Bakonybélen tartottuk meg, harminchárom lelkes diák részvételével. A tábor témája „Mi is lehetünk angyalok!”, ezt a tézist körül járva fejlődhettek lelkileg a gyerekek és alkothattak különböző technikákkal a hét folyamán. Nagyon sok egyéni és közös munka született a témával kapcsolatban. A csoportban mindenki valakinek az „angyalkája” volt a hét folyamán, akit az utolsó este megajándékozott saját készítésű könyvjelzővel. Az alkotás öröme mellett felfedeztük a Bakony rejtett kincseit is. Első nap a csapat egyik része az eplényi libegőről csodálta meg a tájat, míg a csapat másik része gyalog tette meg az Álmos-hegyi kilátóhoz vezető emelkedőt, melynek folytatása a mezítlábas tanösvény volt. Ebéd után elfoglaltuk a szállásunkat, majd következett az alkotó munka és az esti közös játék. A hét további részében délelőttönként rajzos feladatokat kaptak a gyerekek, melyek kiváló helyszíne volt a főépület terasza illetve az udvar hatalmas pavilonja. Ebédet a Vadszőlő étteremben ettünk, a reggeliről és a vacsoráról pedig magunk gondoskodtunk, a szülők támogató segítségével terülj-terülj asztalkám fogadta a diákokat. Kedd délután tettünk egy rövid túrát, majd az örök kedvenc, a számháború következett. Este a tábortűz mellett szalonnát, virslit és pillecukrot sütögettünk. Másnap délután a Pannon Csillagdát látogattuk meg, ahol a Naprendszerbe tehettünk utazást egy filmvetítés keretében. Ezután csillagász segítségével tekintettük meg a csillagda kiállítását, akinek az előadása másfél órán keresztül le tudta kötni mindenki figyelmét. A nap hátralévő részében ismét a közös játéké volt a főszerep. A tábor negyedik napja főleg alkotással telt. A legérdekesebb feladat egy nagy angyalszárny készítése volt, amiből mindenki kivette a részét, így a munka végén egy fotó erejéig mindenkinek lehetett angyalszárnya. Délután elsétáltunk a Sekk mészégető kemencéhez, ami ma már csak látványosság. Az utolsó este a gyerekek átadták egymásnak a titokban készített kis ajándékot, majd vidám, közös játékkal zártunk. A pénteki napot Zircen töltöttük. Sétáltunk a Ciszterci Apátság arborétumában, majd az apátság történetét hallgattuk meg egy szerzetes tolmácsolásában. Ebéd után a Bakonyi Természettudományi Múzeumban jártunk, ahol a Bakony növény- és állatvilágával ismerkedtünk meg. Sajnos gyorsan elrepült ez az élménnyekkel teli hét és reményeink szerint minden kisgyerek egy kicsit angyallá válva tért haza a családjához.
Adriai jutalomtáborban nyaraltak az irodalmi színpadosok
2023. július 4.
Június 27-től július 3-ig egy tartalmas, élményekben gazdag hetet tölthettek együtt az irodalmi színpad 7. osztályos diákjai. A betlehemes játékunkkal pályáztunk a Kerek Világ Alapítvány által kiírt lehetőségre, amelllyel ezt a költségtámogatott nyári tábort nyertük. Messze tőlünk, kb. 700 km-re, Bast nevű kis falucskában, Baska Voda külterületén volt a tábor, ahol közel 90-en voltunk, határon túli, Erdélyből érkező magyar diákokkal együtt. A tengerparti fürdés mellett volt számos kirándulás, hajózás Hvar szigetére, Makarska csodálatos tengerpartjára… De emellett megismertük egymás kultúráját, életét, és megtanultuk, hogy tiszteljük és szeressük a Földet. Ne pazaroljunk, tanuljunk meg takarékoskodni a teremtett világ javaival, és csodálkozzunk rá az Isten által adott természet szépségeire, például Dalmácia gyönyörű kincseire!
Gondolatok a táborozók élményeiből:
Örülök, hogy ilyen jó társasággal mehettem, akikkel közösen mindent meg tudtunk oldani. A szokatlan környezet ellenére sikerült megbarátkozni a szállással, étellel és a velünk együtt táborozó magyarokkal. Akiktől nagyon sokat tanulhattunk például a táncokat, a határozott fellépést, az egymással való kedvességet és még sok mást. Úgy gondolom, mindenki számára maradandó emlék lesz és boldogan tudunk majd visszaemlékezni a tengerre, a szigetekre , éjszakai előadásokra, vacsorákra, fürdésekre. De akár a kártyázásokra, viccekre, beszélgetésekre. (Molnár Kata 7.b)

Én jól éreztem magam barátságosak voltak a társaink, a szállás is jó volt. Kedvenc élményem az volt, amikor Makarskán voltunk a tengerparton, de az utolsó nap a sziklás strand is nagyon szép volt. (Novák András 7.b)

Az én legjobb fürdős élményem első este volt, amikor elmentünk a tengerpartra, és sötétben fürödtünk. A kedvenc élményem pedig Split és Omis volt. A szállással is sikerült megbarátkozni. A tábortüzes esték is nagyon jó hangulatban teltek. Megismertük a székely társainkat és az általuk bemutatott magyarlakta területeket. A szobában és a parton játszott közös játékok is nagyon tetszettek. (Kiss Anna Mária 7.b)

Jól éreztem magam nagyon! Tetszettek az esti éneklések, városbemutatások és ezáltal sok új dolgot tudhattunk meg a határon kívüli magyarokról! Tetszettek az utazások különböző városokba és az ottani fürdések. (Bajner Dorka 7.b)

Nagyon jó volt az egész tábor! Nekem a kedvenc helyem a makarskai strand volt és azon belül az akadálypálya. A tábortüzes éneklések, az esti bemutatkozó műsorok és a fürdések is nagyon jók voltak. (Nagy Zétény 7.b)
Hittantábor
2023. július 3.
A Celldömölki Nagyboldogasszony Plébánia és a celldömölki Szent Benedek Katolikus Általános Iskola közös szervezésében 2023. július 3-7 között tartottuk meg az idei napközis hittantáborunkat 42 tanuló részvételével. A gyerekek minden évfolyamról érkeztek a Celldömölki Városi Iskolából, a Kemenesmagasi Általános Iskolából és a Szent Benedek Katolikus Iskolából.
A foglalkozásokat Tiszteletreméltó Mindszenty (Pehm) József tiszteletére alakítottuk ki. Komoly pedagógiai kihívás a bíboros úr életét a gyerekek számára megfogalmazni, befogadható módon közvetíteni. A Mindszenty Alapítvány „Mire tanít a cseresznyefa?” képregénye adta a tábor alapgondolatát. A hangsúlyt a gyermekéveire helyeztük, olyan keresztény értékekre, amelyekkel egy kis hittanos is találkozhat: a hűségre, a türelemre, a gyümölcsöző hit megélésére. Ismerkedhettek a papi hivatás előszobájával: a ministrálással, a szentmise eszközeivel.
A tábor lelkületét hétfő délelőtt szentmisével alapoztuk meg. A finomhangolást a napi énektanulással, imával folytattuk. A kolostor pincéjében lelki óra keretében a „börtön” nyomasztó gondolatától eljutottunk a hit-adta szabadságig. Ehhez kapcsolódtak a kegytemplom Mindszenty emlékei. A kézműves foglalkozások is a bíboros úr körül forogtak: a gyerekek oltármakettet, Mindszenty József szülőházának a makettjét készíthették el, cseresznyemag párnát varrtunk, az életét átfogó lapbookot készítettünk. Elutaztunk Csehimindszentre, ott megtekintettük Mindenszentek templomát, ahol Pehm Józsefet keresztelték, és annak idején első miséjét mutatta be, valamint ellátogattunk a szülőházába is. A könnyedebb programok délutánra jutottak: kirándulás a Ság-hegyre, sportolás, strandolás. Az utolsó délután az egyházi iskola tanítóival közösen lángost sütöttünk a gyerekek örömére.
A gyerekek napi háromszori étkezését Magyarország Kormányának támogatásával valósíthattuk meg a Bethlen Gábor pályázati program keretein belül.
Köszönjük a katolikus iskola tanárainak és Németh Zoltán plébánosnak a mindennapos lelkes, támogató jelenlétet!

Szent Benedek Katolikus Általános Iskola © 2006 Celldömölk by brs
Tanév: 2023 - 2024

Valid HTML 4.01 Transitional